wtorek, 18 grudnia 2012

Śledzie po kaszubsku

Już niecały tydzień do Wigilii, czas więc na przygotowywanie różności i pyszności;)
Śledzie po kaszubsku
  • 5 filetów śledzi słonych (matjasy)
  • 4 średnie cebule
  • pół szklanki oleju
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • garść rodzynek
  • 3 nieduże kiszone ogórki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 8 łyżek oleju
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
Śledzie opłukać i moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Można moczyć w mleku- ale niekoniecznie.
Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1/2 szklanki oleju. Posolić, dodać pieprz i majeranek. Po około 5 minutach dodać rodzynki, chwile przysmażyć i dodać następnie pokrojone w cienkie talarki ogórki. Podsmażamy aż cebula ściemnieje ale sie nie przypali.
Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy podsmażyć jeszcze chwilę i dodać 8 łyżek oleju i kilka kropel soku z cytryny, oraz ketchup. Wymieszać dokładnie z ziołami prowansalskimi , odstawić do wystygnięcia.
Śledzie wyjąć z wody, odsączyć, pokroić w paski albo kostkę. Układamy w słoiku naprzemian cebulę i śledzie. Wierzch powinna pokrywać cebula.
Zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Przepraszam, nie mam póki co innych zdjęć. Jednak na pewno sfotografuje śledzie na wigilijnym stole;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twój komentarz!